مصاحبه با موسیقی دانان

مصاحبه با موسیقی دانان (26)

عظیمی که در سال 61 به تهران عزیمت می‌کند با مهدی تهرانی آشنا می‌شود، ادامه داد: بعدها ضمن آشنایی با استاد مهدی ناظمی (تاثیری شگرف از ایشان گرفتم) در اولین مواجهه با سنتوری که به دست خودم ساخته بودم، چنین مرا خطاب کرد که دیگر از این «آشغال‌ها» نساز! به خاطر اینکه مردم آن را با سنتور اشتباه می‌گیرند و در واقع همان جا اولین درس را گرفتم! در انتخاب مواد اولیه برای ساختنِ سنتور باید خیلی دقت کرد؛ پیشتر از چوب گردو استفاده می‌کردیم. چوب این ساز باید خشک باشد تا صفحه دچار پیچش نشود و همچنین هیچ ترکی در بدنه آن نباشد.

ده سال پس از درگذشت پرویز مشکاتیان در 1388 هنوز تعداد کثیری از علاقمندان به سنتور جای او را خالی میدانند ، به همین مناسبت خبرگذاری ایسنا با علیرضا جواهری گفتگویی انجام داده که در زیر آنرا میخوانیم.

عصر دوشنبه 21 امرداد/ اسد، 12 اوت، کنسرت شب دوستی ایران و چین در حاشیۀ همایش دهمین سالگرد انجمنهای دوستی ایران و چین، با هنرنمایی سنتورنوازانی از ایران و چین در پکن برگزار شد.

در این کنسرت سیامک آقایی و گروه رها که اعضاء آن همگی از هنرآموزان او هستند، چند قطعه موسیقی را با ساز سنتور اجرا کردند.

مسعود شماعی زاده هنرمند و فعال رویدادهای فرهنگی ایران در چین که برگزارکنندۀ این برنامه بود دربارۀ آن گفت:

چه شد به فکر ضبط و انتشار آثار درویش خان افتادید؟
اول من قصد انتشار سی دی این کار را نداشتم و میخواستم روی نت نویسی پنج، شش سال متمرکز باشم و بعد سی دی آن را ضبط کنم. برای ضبط آن فعلا عجله نداشتم ولی وقتی نتها را برای انتشار پیش آقای موسوی در ماهور بردم ایشان به من گفتند که بهتر است

"این روزها موسیقی اندکی ناخوش احوال است و با مذاق هنرمندانی که سال‌ها دراین عرصه تلاش‌های جدی داشته‌اند سازگار نیست. چرا که آنچه در مراکز آموزشی چون دانشگاه‌ها و هنرستان‌های موسیقی تعلیم داده می‌شود با آنچه امروز در جامعه می‌شنویم فاصله بسیاری دارد گویا آن عده هم که به‌صورت تخصصی موسیقی را دنبال می‌کنند به سوی موسیقی عوام پسند روی آورده‌اند و

محسن غلامی نوازنده و مدرس ساز سنتور گفت: نوازندگان نسل قدیمی‌تر ساز سنتور بیشتر از تکنیک‌سازی، به حس و حال و ظرایف اجرایی توجه می‌کردند؛ اما در نسل جدید به طرز چشمگیری پیشرفت از لحاظ ساختار تکنیکی سنتور حاصل شده است.

 

به گزارش مشرق، استاد مجید کیانی چهره ماندگار موسیقی کشور اولین چهره در طراز اساتید موسیقی سنتی است که پس از سال‌ها برای گفتن از دغدغه‌ها و دلمشغولی‌هایش به تلویزیون آمد. شب گذشته راز میزبان استاد کیانی بود. موضوع برنامه هم نسبت موسیقی فاخر با موسیقی تفننی و عامه‌پسند بود.

راز به عنوانی برنامه‌ای که از منظر تعهد و تخصص انقلابی به موضوعات می‌نگرد شنبه شب میزبان استادی بود که می‌گفت:

من که کارم موسیقی است دوست ندارم اینقدر موسیقی باشد و اینقدر شنیده شود به خاطر اینکه دوست دارم اگر هم می­خواهیم موسیقی گوش کنیم موسیقی­ای که برای متعالی شدن ماست

موسیقی دستگاهی در نوع خود می تواند جدید باشد

وی افزود: وقتی نواختن سنتور را آغاز کردم دیدم نمی توانم با مردم زمانه ام ارتباط برقرار کنم چون اکثر مردم موسیقی را برای تفریح می خواهند. موسیقی که من در هنرستان آزاد موسیقی یاد گرفتم، نه مردم می توانستند با آن شادی کنند نه آن را در لحظات غم و غصه بشوند. بنابراین تصمیم گرفتم برای مردم درباره شیوه کار و کاربرد موسیقی ام صحبت کنم.

سی‌ام شهریورماه ۱۳۸۸ پرویز مشکاتیان موسیقیدان، نوازنده سنتور و سه‌تار و آهنگساز، چشم از جهان فروبست. به مناسبت سالگرد درگذشت وی برنامه «نیستان» سه شنبه و چهارشنبه ۲۸ و ۲۹ شهریور در ویژه برنامه‌ای با پژمان طاهری آهنگساز و نوازند سنتور درباره فعالیت‌های هنری و شخصیت وی گفتگو کرده است که در اینجا میتوانید بشنوید.

جمعه, 01 فروردين 773 20:34

گفتگو با اردوان کامکار

نوشته شده توسط

اردوان کامکار بعد از سال ها چه مژده یی برای علاقه مندانش دارد؟
کار بسیار دارم. در زمینه هایی که شاید بشود اسمش را نوآوری وپیشرفت گذاشت بسیار کار کرده ام و آثار زیادی را در دست انتشار دارم. از موسیقی کمدی گرفته تا موسیقی هایی با کاربردهای دیگر.
موسیقی کمدی؟

جمعه, 01 فروردين 773 20:34

مصاحبه یاشار مهاجری با استاد مجید کیانی

نوشته شده توسط

رقابت در موسیقی از نگاه مجيد كيانی

 ياشار مهاجری / قريب به 40سال است كه رديف موسيقي ايران را به مثابه سرمشقي براي تعليم نوازندگي به هنرجويان خود اختيار كرده. او از يك‌سو بر كليشه نبودن و سيال بودن رديف انگشت تأكيد مي‌كند و از سويي ديگر بر شيوه سنتورنوازي حبيب سماعي (1325-1284 هـ . ش)، فارغ از مصلحت‌انديشي‌هاي زمانه، همواره پاي فشرده است. استاد مجيد كياني، موسيقيدان و نوزانده چيره‌دست سنتور كه اين روزها كمتر كسي است که از او به حسن خلق و استواري در راه حفظ و شناساندن موسيقي ارزشمند ايراني ياد نكند. وي اخيراً يكي از داوران هفتمين جشنواره موسيقي جوان بود. با او درباره تكنيك‌هاي داوري موسيقي صحبت كرديم.

شنبه, 23 شهریور 1392 16:06

گفت و شنودی با مجید کیانی

نوشته شده توسط

هنرمندی که عاشق نباشه کارمند می‌شه!

 

بای بسم الله

موسیقی از نظر منظری فلسفی دو نوع است، جدی اندیشمندانه و عامیانه مردم پسند. این تقسیمبندی مجید کیانی است که برخی از هنرمندان را دی یک گروه و عده ای دیگر را اهل یکی از آنها میشمارد ضمن این که تاکید دارد تقسیم بندی اش ارزشگذارانه نیست و بلکه بر بنای واقعیت موجود است.

کیانی نصایح نورعلی برومند را یاد میکند که ، موسیقی را به چشم مطالعه نگاه کنید یعنی به صورت علمی . موهای سپید او از...ی چها سال تحقیق فریادمان می‌آورد که : در راه موسیقی اول باید به حسن انتخاب ( از انواع موسیقی) و سپس حسن انتخاب استاد و بعد با جدیت تمام و البته : صبر! به راه بزنیم.

«رومی3» سومین آلبوم گروه رومی به سرپرستی و آهنگسازی پدرام درخشانی است. آلبومی که در این روزهای پرهیاهوی سیاسی اقبال خوبی میان مخاطبان موسیقی داشته است و به لحاظ کیفیت موسیقایی هم بسیاری آن را ستوده‌اند. یک آلبوم به اصطلاح تلفیقی که حاوی 4 قطعه با کلام به خوانندگی سینا سرلک، هومن جاوید، مهرداد هویدا و بامداد فلاحتی و 4 قطعه بی‌کلام است. تولید این آلبوم دو سال طول کشیده و جمعی از بهترین نوازندگان ایران در تولید آن نقش داشته‌اند؛ آرش پژند مقدم، دارا دارایی، میلاد درخشانی، پاشا هنجنی، همایون نصیری، رضا تاجبخش، بابک صفر نژاد، امید حاجیلی و. . . و خود پدرام درخشانی که علاوه بر آهنگسازی و تنظیم، نوازندگی سنتور را هم برعهده داشته است. بیراه نیست اگر رومی 3 را یکی از موفق‌ترین‌های این سبک در 10 سال اخیر بدانیم کما اینکه خود پدرام درخشانی هم از آلبوم بسیار راضی است و معتقد است با این آلبوم کارش با این نوع موسیقی را به پایان رسانده. برای بحث و نظر جدی پیرامون این آلبوم سراغ پدرام درخشانی رفتیم تا متوجه شویم رومی 3 از پس چه فراز و فرودهایی امروز در اختیار مخاطبانش قرار گرفته. درخشانی ساده و شفاف و برخلاف بسیاری از هم‌صنفانش واقع بینانه سخن می‌گوید، این گفت‌وگو برای اهلش خواندنی است.

دوشنبه, 06 خرداد 1392 08:04

مصاحبه با شهرام ناظری پیرامون داریوش صفوت

نوشته شده توسط

شهرام ناظری با تاکید بر نقش عمیق و تاثیر گذار استاد داریوش صفوت، او را پایه گذار رنسانس و نوزایی موسیقی ایرانی معرفی می کند.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، استاد داریوش صفوت که شبانگاه دوشنبه 26 فروردین پس از چند سال بیماری در سن 85 سالگی درگذشت، در نوزایی موسیقی ایرانی در نیم قرن گذشته، نقش اصلی و اساسی را بر عهده داشته است.

او در اواخر دهه 40 خورشیدی، با راه اندازی مرکز حفظ و اشاعه موسیقی، استادان پیشکسوت موسیقی ردیف دستگاهی را دعوت به همکاری کرد و زمینه انتقال هنر، فن، تجربه و دانش آنان را به نسل جوان و تحصیل کرده فراهم ساخت. شناخت ریشه‌های تاریخی موسیقی ایرانی در دوره پیش از قاجار و احترام به سنت‌ها به

پنج شنبه, 15 فروردين 1392 13:12

رديف، سيال و متغير است

نوشته شده توسط

گفت وگو با مجيد كياني به بهانه سالگرد درگذشت حبيب سماعي

توانايي حبيب سماعي در نوازندگي سنتور و خاطرات شگفت آوري كه از نوازندگي وي در تاريخ موسيقي سرزمين ما نقل شده است، نام اين هنرمند را در زمره برجسته ترين نوازندگان سرزمين ما قرار داده است. خلاقيت و طراوتي كه او در كارش داشت بر اهل فن پوشيده نيست و آنان كه نواختن وي را از نزديك ديده بودند، صلابت و استحكام كار وي را ستوده اند.

دوشنبه, 28 اسفند 1391 06:50

مصاحبه با علی اصغر بیانی

نوشته شده توسط

 استاد علی بیانی تحصیلات خود را در دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران در رشته هنرهای تجسمی به پایان رساند و همزمان به فراگیری موسیقی مشغول شد و از محضر استادان موسیقی بهره جست و ردیف میرزا عبد الاه را نزد استاد محمد رضا لطفی مشق کرد.وی چندین سال به تحقیق در موسیقی مقامی ایران پرداخت و مسولیت گروه تحقیق موسیقی خراسان را در مرکز پژوهشهای فرهنگی بعهده داشت.از فعالیتهای هنری دیگر او به اختصار می توان به عضویت در شورای عالی موسیقی وزارت ارشاد اسلامی عضویت در هییت موسیقی مقامی در ان مرکز نام برد و هم اکنون در دانشگاه تهران و برخی دیگر درگر از دانشگاههای کشور به تدریس اشتغال دارد.

 

این مصاحبه توسط روزنامه ی شرق با استاد مجید کیانی انجام شده است.

 

یکشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۱

مـجیـد كیانی نام آشنایی در موسیقی ایرانی است. یكی از چهـره‌های تاثیرگذار در موسیقی ایران؛ نوازنده‌ای كه نامش با ساز سنتور و با موسیقی ردیف و سنتورنوازی او در امتداد سبك و شیوه سنتورنوازی با گذشته سنتور پیوند خورده است. وقتی كارنامه هنری او را مرور می‌كنیم، با فهرست بلندی از كنسرت‌ها، سخنرانی‌ها، مقالات، مصاحـبه‌ها، كتاب‌ها و آلبوم‌های تكنوازی روبه‌رو می‌شویم كه هم در ایران و هم در خارج از ایران از او چهره‌ای شناخته‌شده ساخته اسـت. با وجود ایـن اما به نـدرت مـی‌تـوان این آثار را در بازار پیدا كرد و به ندرت خبری درخصوص كنسـرت‌های او منتشر می‌شـود. «هنر تكنوازی موسیقـی دستگاهی ایران» عنوان كنسرت آینده ایشان است كه قرار است جمعه 22 اردیبهشت در سالن مهر حوزه هنری برگزار شود. همین بهانه‌ای بود كه با او به گفت‌وگو بنشینیم.

جمعه, 01 فروردين 773 20:34

مجید کیانی از نورعلی برومند می‌گوید

نوشته شده توسط

۳۰ دی ماه با سی‌امین سالگرد درگذشت نورعلی برومند، استاد موسیقی ایرانی همزمان بود.
نورعلی برومند (۱۲۸۵-۱۳۵۵) سالها در گروه موسیقی دانشکده هنرهای زیبا (دانشگاه تهران) و مرکز حفظ و اشاعه موسیقی ایرانی به تدریس اشتغال داشت و هنرمندانی چون حسین علیزاده، محمد رضا شجریان و داریوش طلایی در محضر وی آموزش دیده اند.
 

دوشنبه, 28 اسفند 1391 06:44

گفتگو با مجید کیانی درباره فلسفه موسیقی

نوشته شده توسط

سؤال اول شما چه نیازی به موسیقی دارید؟

 

این یک امر طبیعی است که انسان بدون موسیقی انسان نیست و بدون موسیقی    نمی تواند زندگی کند البته این جا موسیقی به عنوان یک سری سر و صداهای بیجا و یا غیرضروری نیست بلکه یک پدیده ای است که اگر بخواهیم وارد فلسفه دنیای کهن شویم موسیقی که عنصر اصلی آن همان صوت است، باعث به وجود آمدن جهان است. یعنی جهان هستی را موسیقی تشکیل می دهد بنابراین ما هم جزئی از موسیقی هستیم طبیعت هم خودش سراسر موسیقی است حال بگذریم که در فرهنگ های کهن مثل سانسکریت معتقدند بعضی اصوات قابل سنوائی هستند و بعضی اصوات نیستند. موسیقی خود بخود عامل بسیار مهمی در حفظ و تکامل انسان و همچنین در تداوم زندگی جهان هستی است.

دوشنبه, 28 اسفند 1391 06:43

گفتگو با پرویز مشکاتیان

نوشته شده توسط

در اوایل دهه شصت صدای ساز سنتوری در میان اجراهای موسیقی شنیده می شد که به هیچ وجه سبک ها و روش های کهن در نواختن این ساز را بر نمی تافت و خود سبک و سیاقی خاص داشت. سرعت در نوازندگی و اجرای صحیح نت ها در کنار ترسیم فضای شنیداری دل انگیز باعث شد تا پس از سال ها سکوت موسیقی سنتی که موجب فراموشی بسیاری از چهره های سرشناس شده بود، برنده اول نوازندگی سنتور جایزه باربد رخ بنمایاند، پرویز مشکاتیان. جوانی که حضورش در کنار لطفی، علیزاده و دیگر نام  آوران دهه شصت، شور و شیدایی خاصی به فضای موسیقی اجرا شده در آن سال ها بخشید. اگر استاد ورزنده را به سر پنجه شیرینش در نواختن این ساز می شناسند یا فرامرز پایور را با دیسیپلین رسمی و نوازندگی مهندسی گونه اش و یا حبیب سماعی را در بداهه نوازی های دل انگیزش استاد می دانند، به حق می توان در اجرای مدولاسیون سنتور، پرویز مشکاتیان را یکی از برترین ها دانست.

دوشنبه, 28 اسفند 1391 06:40

گفتگوی آمن خادمی با پرویز مشکاتیان

نوشته شده توسط

 

 

 

پیش از این‌که با پرویز مشکاتیان دیدار داشته باشم، همگان من را از گفت‌وگو با وی بر حذر می‌کردند. دلا‌یل مختلفی داشتند، عمدتاً تندخویی، عصبیت، کم حوصلگی و ... را بهانه می‌کردند. گفت‌گوهای نخستین هم (که تلفنی بود) همین را نشان می‌داد. غیر از این دلا‌یل، همواره در ذهن خود وی را فردی غیر قابل دسترس قلمداد می‌کردم. اما برخورد نخستم که در ویلا‌یش صورت گرفت، تمام پیش ذهنیات خود و دیگران را نقش بر آب کرد.

بسیاری از محبوب ترین تصنیف های محمدرضا شجریان را مشکاتیان ساخته است

در یکی از گشت و گذارهای هنری گروه عارف در اروپا، در سال ۱۳۷۲، با پرویز مشکاتیان به گفت و گو نشستم و پیش از هر چیز از او درباره موسیقی پس از انقلاب پرسیدم و او پاسخ داد:

"موسیقی بعد از انقلاب چند تموج داشته. سال‌های اول انقلاب، مورد قهر قرار گرفته بود. سازها را شکستند، یک مقدار بی مهری کردند... بعد یک دوره ایستا را طی کرد و بعد که این موج‌ها خوابید باید بگویم که توجه به موسیقی به حد مطلوب در آمد. از آن جا که هیچ وقت با یک نگاه معقول و مطلوب به موسیقی نگاه نشده، حرکت آن قائم به ذات شده است."

یکشنبه, 27 اسفند 1391 22:27

گفتگوی همشهری با پرویز مشکاتیان

نوشته شده توسط

پنج شنبه 13 دسامبر 2007, sarang

* سال‌هاست كه جريان اصيل موسيقی آن‌چنان كه بايد و شايد حضوری مؤثر نداشته است، آيا فكر نمی كرديد ممكن است با كنار كشيدن خود، موسيقي ايراني آسيب می‌بيند؟

من بر آن نبودم و نيستم كه موسيقی آسيب مي‌بيند يا نمی بيند. پيش از آن فكر می‌كنم بايد از چگونگی و روند شكل گيری و تكاملی يك پديده هنری در جامعه صحبت كنيم و بعد برسيم به مسائلی مثل كنار كشيدن و آسيب پذيری و غيره. ما هميشه براي آبادی، آزادی، فرهنگ‌مندتر شدن بستر جامعه و بها دادن به جريان‌های دانشگاهی و تپش و جوشش‌های نو، اميدها و آرزوهايی داشتيم و داريم.

به هر حال نمي‌توانيم بگوييم كه به‌عنوان انسان‌هايی كه در جريان بوديم و همراهي كرديم و همراه و همگام مردم بوديم، بي‌تفاوت شديم. آثار ما در ابتدای انقلاب، زبان و ضربان دل مردم بود، براي آزادي‌خواهی، براي بهتر جستن يا بهتر بودن، نمونه اش رزم مشترك، ايران‌اي سراي اميد وغيره.

فرید دهدزی: مصاحبه حاضر به 35 سال پیش همزمان با 35 سالگی افتتاح رادیو، در برنامه ویژه شما و رادیو به تهیه‌کنندگی جناب شاهرخ نادری صورت گرفته است. مصاحبه‌کننده خانم فروزنده اربابی، از گویندگان خوش‌نام آن سال‌های رادیو، به ویژه برنامه شما و رادیو بود. در این ویژه‌برنامه چهره‌هایی مانند مرتضی نی‌داود، مجید وفادار، علی‌اکبر شهنازی و ... به عنوان نخستین نوازندگان رادیو، نیز حضور داشتند.

سوای علاقه شما به سنتور چه نكته یا نكته‌هایی سبب شد كه شما به فكر این بیفتید كه پنج سنتور را همنشین كنید و قطعاتی برای آنها بنویسید؟

وقتی شما به یك سوژه علاقه‌مندید و این علاقه‌مندی باعث می‌شود مدتی روی آن سوژه فكر كنید بعد از مدتی درمی‌یابید این علاقه وجوه گوناگونی پیدا كرده است. مثلا ردیف موسیقی ایرانی را در نظر بگیرید. یك سوژه كلی است اما گردش ملودی، زمانبندی،‌ فواصل و دستگاه‌ها و آوازها، سونوریته، ساز و هر كدام سوژه‌های مستقلی هستند كه به نوع و اندازه خود جای كار كردن دارند. سوژه سنتور و طنین و صدای آن برای من چنین حكمی دارد. من سنتور را از وجوه مختلف دوست دارم و به سمتش حركت كردم. بخش كوچكی از این حركت و این علاقه‌مندی به گروه سنتور تبدیل شده است.
جمعه, 01 فروردين 773 20:34

نورعلی خان برومند و جدال سنت و مدرنیته

نوشته شده توسط

جامعه هنری ايران در سی امين سالگرد درگذشت نورعلی خان برومند، ياد او را گرامی داشت.

شاگرد او محمد رضا شجريان، نقل می کند که ۲۹ دی ماه ۱۳۵۵ «همراه با استاد در کنسرت ارکستر سمفونيک تهران» حضور می يابند و ارکستر، غزلی از حافظ را همراه با موسيقی «غير سنتی» اجرا می کند.